Na skok do Paříže (díl první)

Voňavé, letní, intenzivní... Takové byly naše čtyři dny v Paříži.


*Bydlíme v malém stylovém bytě na Montmartre. Dostat se ke klíčům a nakonec i do bytu byla bojovka. Taková naše malá šifra mistra Leonarda: Pootočte zámkem schránky tak, aby kolmo půlil zámkovou kružnici, cvak, dvéře letí! Uvnitř - minisejfíček. Zadejte kód. Cvak, sejf otevřen, máme klíč :) Důmyslně zas všechno zavřít, pozdravit se se sousedem, vynést kočárek po točitém minischodišti, naštěstí jen do prvního patra. Cvak. Užívat si příjemně francouzsky zařízený minibyteček, jen kousek od vyhlášené Rue Abbesses a zároveň co by kamenem dohodil od Mouline Rouge. Okna s okenicemi (miluju okenice!!) do ulice i do mini vnitrobloku. Přímo před domem stále plné holičství, na dohled boulangerie Paul. Jo!

*První den návštěva Museé d´Orsay. Miluji obraz Tančírna v Moulin de la Galette od Renoira. Tak moc si ho přeji vidět... Probíhala jsem místnostmi impresionistů sem a tam a on tam prostě nebyl. Nevěřila jsem. Nevěřila jsem, dokud mi paní galeristka nepotvrdila, že obraz je na výstavě v Rusku! V Rusku?! Chápete?? Ale viděla jsem jiné, krásné... Monet, Renoir, Rodin... Fascinoval mě Gustave Caillebotte a jeho Les raboteurs de parquet a Monetova japonská zahrada v Giverny.
Celkově je d´Orsay velice příjemné... Vybudované v bývalé nádražní hale, shromažďuje díla francouzské secese, impresionismu i postimpresionismu. Muzeum je uspořádáno chronologicky, od přízemí vzhůru. Největší nával je jednoznačně pod střechou, právě u impresionistů.

*Po umění rychle za mými do Jardin du Luxembourg. Dokonce i lodičky na kašně byly. Super dětské hřiště, kam sice platíte vstupné, ale děti vám tam dokonce pohlídají.

*Potom už jen víno, bagetka a sýr.
Kukanda z našeho bytečku na rušnou pařížskou ulici.


Po zahradě jsou rozmístěné cedule: "Když fouká, mohou vás uhodit padající větve." Foukalo! Ale dobrý... :)


Grand Bassin, na kterém plují modely plachetnic.



Zajímavé je, že žádné trávníkové povalování se zde neprovozuje. Je tu ale asi milion židlí, které si dle libosti můžete donést tam, kde je Vám nejmileji.



Jardin du Luxembourg

Komentáře

  1. Paříž je prostě úžasná, já to tam miluju... Strávila jsem tam velmi intezivní půlrok kdysi dávno (při kterém jsem ovšem pochopila, že Paříž je sice nádherná, ale k trvalému žití to pro mě není...) a pak několik dalších výletů (moje ségra tam momentálně žije). S dětma se tam chystáme poprvé příští rok. Jak koukám na tvoje fotky, jela bych hned! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to báječné :) Paříž je charismatické město, moc jsme si to užili. To se určitě podaří i Vám :)

      Vymazat
  2. Hned bych jela taky, úplně jsi mě navnadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeďte, bylo to skvělé!! A měj na paměti, že jen! do dvou! let jsou letenky zdarma :)

      Vymazat

Okomentovat

Díky za zprávu :)