Co číst...




V poslední době jsem potkala spoustu zajímavých, milých a neuvěřitelně čtivých knih. Tak se s Vámi o ně podělím...

Autor mého milovaného Sofiina světa Jostein Gaarder napsal mimo jiné i knihu Hrad v Pyrenejích. Název knihy odkazuje na obraz Reného Magritta téhož jména. Hrad je  na obraze pevně spjatý se skálou pod sebou a zároveň lehce pluje nad mořskou hladinou. Pro mě je tak v obraze skrytá jistá paralela s příběhem..
Kniha, přináší dialog mezi duchovním a materialistickým  pohledem na život a lidské bytí. Kniha je psaná formou dopisů (emailů) mezi mužem a ženou, kteří se po dlouhé době setkávají a navrací se, každý se svým pohledem, k příběhům, které spolu kdysi dávno zažili. Čtení je plné existenciálních a knihu přesahujících otázek tak typických pro Gaardera. Kniha Hrad v Pyrenejích výborně ladila s mou prosincovou náladu, kdy jsem se hodně obracela do sebe, rekapitulovala, převalovala myšlenky, hodnotila...
***

Vango - tak to je pecka! Vážně. Román. Po dlouhé době objemný příběh, který mě lapil a po dobu šestsetidevadesátisedmi stran nepustil. A vůbec nevadilo, že je zařazen do literatury pro mládež :). Doba mezi válkami, svět vzducholodí, mrakodrapů, rychlovlaků. Chlapec vyvržen na břehu moře, tajemství, neviditelný klášter, mistrně propletené osudy. Báječně! a suverénně odvyprávěné. Velká epika!
Byla to první kniha, kterou jsem od cenami ověnčeného francouzského autora Timothée de Fombelle přečetla a určitě ne poslední! Kdyby nic jiného, tak tohle fakt za přečtení stojí.
*****

A odlehčeně... Když jsou myšlenky sami o sobě těžké a na složité osudy v knihách nezbývá energie, je dobré sáhnout po něčem svěžím, rozverném, osvěžujícím. A tím se pro mě staly obě knihy Patrika Hartla (jeho smích u Krause je opravdu nutné vidět :) ).
Takže pokud se chcete zasmát a nechat se unést velice čtivým příběhem sáhněte po Hartlovi. Malý pražský erotikon ****a Prvok, Šampón, Tečka a Karel***.
A nebuď sráč!


Komentáře

  1. tak Ti pěkně děkuju, dostala jsem depku, že nic nestíhám číst.Pavli, kdy to čteš?? Naposledy jsem celý přečetla jen titulek v novinách... :-( jo a tvé dvě knihy (ale to jsem byla těhu), které Ti musím ještě vrátit!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, Jíťo, kdykoli! Hlavně v noci, když po nočním kojení nemůžu usnout ;) Všechny knihy byly tak čtivé, že mě nechtěly pustit! No jo, musíme se konečně někde potkat :)

      Vymazat
  2. Navnadilas mě na Vango, dnes jsem si ho přinesla z knihovny a jsem zvědavá jestli tak tlustou knížku stihnu přečíst - podle fotky bych to na 700 stran netipla :-)) Moc děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, uplne Ti zavidim, ze to mas pred sebou!! Tak dej vedet, jestli lapi ;)

      Vymazat
    2. Lapila, chtěla jsem ji číst na dovolené, vypadá to že s námi nepojede a já nebudu mít sbaleno ;-)

      Vymazat
    3. Tomu rozumím :) to znám! Těší mě, že nezklamala;)

      Vymazat

Okomentovat

Díky za zprávu :)