Spotřeba bílých jogurtů je u nás doma vážně výrazná.
Jorika bílý jogurt snídá a dokáže ho spořádat celý kelímek.
A tak jsem pátrala, zda-li bych jogurt nedokázala vyrobit svépomocí.
A dokázala!
Mňam, je to lahůdka, je to snadné a je to domácí!
Po prozkoumání různých návodů, jsme si nakonec vytvořili tento:
Domácí jogurt
Mléko si vozíme přímo z kravína a proto ho nejprve pasterizujeme: Zahřejeme na 80°C a držíme na této teplotě asi 3 minuty. U kupovaného není třeba.
Do litru mléka zchladlého na 40°C přidáme dvě vrchovaté lžíce
bílého jogurtu s živou kulturou (dáváme Hollandii Bio).
Naočkované mléko v hrnci přikryjeme dekou,
necháme v teple přes noc a ráno je hotovo.
Když takto vzniklý jogurt necháme v ledničce okapat na plátýnku,
oddělí se syrovátka a výsledný jogurt je smetanový a hustý - úplně jako řecký!
Jogurt uchovávám v lednici ve skleničkách - prý vydrží týden, u nás ne :)
(teploty odhaduji:
80 °C - ve chvíli, kdy se zvedne více páry
a v mléce občas propluje bublinka;
40°C - opravdu hodně teplé mléko - udržím prst,
ale na koupel jen pro vyhřívače ;) )
Důležité je z poslední poslední skleničky zas nechat dvě vrchovaté lžíce na další várku...
Díky díky! zkusíme to... jsem zvědavá, neboť nemám žádné chemické buňky na to odměřovat teplotu atd :-D
OdpovědětVymazatTa Jorika je pořád taková krásná panenka!