Jogurt domácí

Spotřeba bílých jogurtů je u nás doma vážně výrazná. 
Jorika bílý jogurt snídá a dokáže ho spořádat celý kelímek.
A tak jsem pátrala, zda-li bych jogurt nedokázala vyrobit svépomocí. 
A dokázala!

Mňam, je to lahůdka, je to snadné a je to domácí!

Po prozkoumání různých návodů, jsme si nakonec vytvořili tento:

Domácí jogurt

Mléko si vozíme přímo z kravína a proto ho nejprve pasterizujeme: Zahřejeme na 80°C a držíme na této teplotě asi 3 minuty. U kupovaného není třeba.


Do litru mléka zchladlého na 40°C přidáme dvě vrchovaté lžíce 
bílého jogurtu s živou kulturou (dáváme Hollandii Bio). 
Naočkované mléko v hrnci přikryjeme dekou, 
necháme v teple přes noc a ráno je hotovo.
Když takto vzniklý jogurt necháme v ledničce okapat na plátýnku, 
oddělí se syrovátka a výsledný jogurt je smetanový a hustý - úplně jako řecký! 


Jogurt uchovávám v lednici ve skleničkách - prý vydrží týden, u nás ne :)
(teploty odhaduji: 
80 °C - ve chvíli, kdy se zvedne více páry 
a v mléce občas propluje bublinka;
40°C  - opravdu hodně teplé mléko - udržím prst, 
ale na koupel jen pro vyhřívače ;) )

Důležité je z poslední poslední skleničky zas nechat dvě vrchovaté lžíce na další várku...


Komentáře

  1. Díky díky! zkusíme to... jsem zvědavá, neboť nemám žádné chemické buňky na to odměřovat teplotu atd :-D
    Ta Jorika je pořád taková krásná panenka!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za zprávu :)